Sunday, January 17, 2010

:: Tamat Jua Akhirnya ::


Sekadar ingin berkongsi setelah memerah otak mengulangkaji pelajaran sempena pepekriksaan...Alhamdulillah, baru - baru ni saya dan beberapa orang sahabat berjaya menamatkan pengajian talaqi terhadap dua buah kitab. Tempoh yang diambil untuk menyelesaikannya lebih kurang setahun setengah.

Kitab pertama ialah, Matan Abi Syuja' dan saya menggunakan Kitab Kifayatul Akhyar karangan Imam Taqiyuddin Abi Bakar bin Muhammad bin Abdi al-Mu'min al-Hisni al-Husaini ad-Dimasyqi as-Syafie r.a sebagai syarahan kepada matan tersebut. Fadhilah as-Syeikh Dr Ahmad bin Ali al-Maqrami al-Yamani merupakan guru yang mengajar kitab ini. Beliau meruapakan tenaga pengajar Fiqh as-Syafie di Masjid Nabawi dan saya mendapat tahu beliau juga merupakan salah seorang pensyarah di Madinah al-Munawwarah Islamic University (MEDIU) yang ibu pejabatnya di Shah Alam, Selangor. Pengajian kami berlangsung di Masjid Nabawi pada setiap hari selepas solat asar dan diadakan secara bergilir - gilir mengikut kumpulan - kumpulan kecil. Setakat ini, terdapat dua kumpulan dari pelajar Malaysia dan selebihnya sahabat - sahabat dari pelbagai negara. Alhamdulillah, sekarang kami telah pun memulakan bacaan bagi kitab baru iaitu Minhaj al-Tolibin wa 'Umdatu al-Muftin karangan Imam Mahyuddin Abi Zakariya Yahya bin Syaraf an-Nawawi r.a. Sebelum ini, kami juga sempat menadah kitab yang bernama al-Luma' fi Usul al-Fiqh karangan Imam Abi Ishaq Ibrahim bin 'Ali as-Syairazi, tetapi disebabkan jadual syeikh yang padat dengan kuliahnya, maka pengajian kitab tersebut tergendala buat sementara waktu.

Kitab kedua pula ialah Kasyfu Syubahat yang disyarahkan oleh as-Syeikh Muhammad bin Ibrahim Aali as-Syeikh. Kitab ini kami baca dengan Fadhilah as-Syeikh Khalid ad-Duwaish di rumahnya pada setiap hari Selasa selepas Isyak. Beliau merupakan pensyarah al-Quran di Pusat Bahasa Arab, Univ. Islam Madinah. Sebelum ini, kami telah pun menamatkan beberapa kitab kecil dengan beliau antaranya ialah syarah Hadith 40 Imam Nawawi. Buat masa ini, kami belum memutuskan untuk memilih kitab mana yang akan kami baca selepas ini.

Antara talaqi yang masih berjalan ialah bacaan Matan Lum'atul 'Itiqad karangan Imam Muafiq ad-Din Abi Muhammad Abdullah bin Ahmad bin Muhammad bin Qudamah al-Maqdisi. Matan ini saya baca dengan Prof. Dr. Abdul Karim al-Hasyimi di pejabatnya di Masjdi Nabawi pada setiap hari Isnin selepas maghrib. Beliau merupakan pensyarah bidang hadith di Univ.Islam Madinah dan Mufti Masjid Nabawi as-Syarif.

Semoga segala ilmu yang dipelajari ini dapat memberi manfaat kepada diri saya ini dan saya berharap akan dapat memanfaatkan segala ilmu ini untuk masyarakat kelak. Jazahumullahu khairan kepada semua guru - guru saya atas jasa mereka kepada saya. Tidak lupa juga kepada Fadhilah as-Syeikh Husin bin Ahmad bin Abdullah Aali 'Ali an-Najran yang menjadi penyebab kepada saya untuk lebih berminat kepada ilmu-ilmu Bahasa 'Arab dan saya juga berjaya menamatkan talaqi bersamanya dengan menggunakan kitab karangannya sendiri iaitu al-Mughni fi Ta'limi an-Nahwi. Beliau merupakan pensyarah Bahasa Arab di Pusat Bahasa Arab, Univ.Islam Madinah.

2 comments:

Ahmad Kamil bin Muallah Jan 17, 2010, 9:55:00 PM  

السلام عليكم يا حبيبي

الحمد لله الذي سهل لكم طريقة لتطلب العلم في المدينة. فقراءتي مقالتكم هذه تذهب بي إلى نعمة النظر الى بحر العلم. فإذا كان النظر وحده كان نعمة, فمال باله لو أني نفسي أقتحم فيه و أأخذ درة العلوم كما فعلتموه أنتم.

بارك الله حياتكم و جعلكم من العلماء الربانيين و الدعاة المقبولين. أمين أمين أمين...

sayap kiri Jan 18, 2010, 3:26:00 AM  

alhamdulillah..mabruk buat abg n shbt2.smga terus kuat dan cekal mnuntut ilmu.doakan ain kat sini juga bang..smga kt smua cmerlg dunia akhirt..amin

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP