Friday, May 14, 2010

:: Berjuanglah Wahai Sahabatku!!! ::


Bismillahirrahmanirrahimm...

Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam,yang mengurniakan kita dua nikmat yang agung iaitu Iman dan Islam.Semoga dengan nikmat ini menjadikan kita hamba yang lebih bersyukur di sisiNya.

Sahabat-sahabat UIM yang dirahmati Allah sekalian.

Menyelusuri sejarah ketamadunan Islam,kita dapat menyaksikan bahawa umat Islam dipilih oleh Allah SWT sebagai suatu umat yang hebat.Dalam masa yang singkat,mereka berjaya menguasai dunia dengan ilmu dan tamadun.

Philip K.Hitti pernah menukilkan kata-katanya di dalam “The History of Arabs”,

“Orang Islam Sepanyol berjaya mencatat sejarah keintelektualan yang agung pada zaman pertengahan dahulu.Mereka sebenarnya pembawa obor budaya dan tamadun bagi seluruh dunia terutamanya antara abad kelapan dan tiga belas Masihi.”

Pada hari ini,kita melihat gelombang pemikiran manusia semakin mencapah dan berkembang.Seiring dengan revolusi-revolusi yang berlaku,kita kini berada pada suatu tahap yang mewajibkan kita untuk keluar dari kepompong dan memandang dunia luar dengan penuh rasa amanah dan bertanggungjawab.
Amanah dan tanggungjawab ini diterjemahkan melalui elemen ketaqwaan kita selaku hamba kepada Allah serta tidak melupakan konsep “Hablumminannas” yang kita praktikkan setiap hari.

Mahasiswa para pendokong Risalah Nubuwwah,

Kita maklum bahawa mahasiswa adalah kelompok pemikir, pengkaji, pencetus dan penjana idea baru lantas sekali gus memikul tanggungjawab sosial yang besar. Tanpa perlu dirangka logiknya, siswazah sudah sedia memahami bahawa mereka adalah elemen yang berkesan di dalam menyampaikan kehendak dan mesej perubahan, sama ada dari pihak masyarakat, mahu pun oleh pihak pemerintah sendiri.

Kita bakal melalui fasa ikhtibar yang akan menguji sejauh mana tahap keilmuan kita dan tahap kefahaman yang telah kita pelajari di medan kuliah setiap hari.Ikhtibar juga adalah suatu fasa masa untuk menterjemah serta menatijahkan hasil usaha kita yang bersungguh-sungguh menadah kitab,mendalami ilmu,mencedok pengalaman serta menggali sedalam-dalamnya khazanah ilmu di bumi bertuah Rasulullah SAW ini.

Renungkan para sahabat,

Di bumi Madinah ini tercatat era sejarah penurunan wahyu yang agung kepada Baginda Nabi Muhammad SAW.Di tanah ini juga pernah terlukis derapan-derapan kaki para sahabat yang sangat teruja apabila dikhabarkan berita telah turunnya wahyu dari Allah.Ketika itu,mereka bergegas bertemu Nabi dengan niat yang satu,ingin menghafaz Ayat-Ayat Al-Quran yang mulia dan mengikatnya erat di dalam hati seterusnya diamalkan secara bersungguh-sungguh di dalam kehidupan.


Sinergi keikhlasan dan keilmuan yang tegar bertamu di hati para sahabat ini sewajibnya mengalir di dalam urat nadi kita selaku penyambung mata rantai perjuangan Rasulullah SAW di bumi barakah ini.
Kita dihamparkan dengan nikmat yang terlalu luas,dapat menuntut ilmu di bumi kecintaan Rasulullah SAW dan umat Islam, ditemukan dengan terlalu ramai para masyaikh sebagai penunjuk jalan, justeru sewajarnya kita memikul amanah sebagai penuntut ilmu dengan penuh etika dan tanggungjawab.

Formula kecemerlangan Zulkarnain,seorang tokoh yang telah disebutkan penceritaannya di dalam Al-Quran menggambarkan kepada kita bahawa seseorang individu perlu mempinyai misi yang jelas tentang apa yang ingin dicapai di dalam kehidupannya.Menyoroti motivasi kejayaan Zulkarnain,wawasan dan misi yang jelas yang ingin dicapai adalah menguasai dunia bagi menegakkan kebenaran dan keadilan.Justeru,perancangan yang rapi dilonjakkan ke tahap global dan melalui strategi demi strategi yang terkawal rapi.Dengan memiliki kompas hidup iaitu Taqwa kepada Allah SWT, Zulkarnain menggabungkan elemen-elemen ini dengan diiringi keyakinan yang tinggi kepada Allah SWT sebagai Zat Yang Maha Kuasa untuk menurunkan pertolongan dan kejayaan. Akhirnya Zulkarnain berjaya mengukir kegemilangan.

Mahasiswa-mahasiswa UIM harapan ummah sekalian,

Kejayaan bukanlah semata-mata dinilai melalui ketajaman ilmu dan fikiran di dalam bidang akademik, bahkan dinilai melalui kemurnian akhlak dan syakhsiah kita selaku bakal ulama' pewaris Nabi.

Di dalam suasana kita berlumba-lumba mengulangkaji ilmu dan pelajaran,jangan dilupakan seruan untuk terus menyampaikan dakwah. Dakwah kita ialah dakwah yang bernafas panjang dan tidak rigid atau tertumpu kepada suatu masa atau tempat yang tertentu sahaja.

Firman Allah yang bermaksud :
“Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal Soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh Yang lain). Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau hajatkan)”[Al-Inshirah 94 : 7-8]

Sebagai anak muda yang bakal beraksi menggegar dunia, persiapkanlah diri kita dengan ilmu,pengalaman dan laluilah kehidupan seharian kita dengan azam yang teguh untuk sentiasa meledakkan ketaqwaan kita kepada Allah.

Semoga usaha dan amalan kita diterima sebagai amalan soleh di sisi Allah.

Salam perjuangan dari ana!

0 comments:

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP